Hvorfor brunstkontrol?
Når du vil vide præcis hvornår det optimale parringstidspunkt er for din tæve, kan vi hjælpe dig. Skal du rejse langt for at komme til den hanhund du har valgt til din tæve, kan det selvsagt være en stor hjælp at vide, hvornår du skal tage af sted.
Skal tæven insemineres med frost- eller kølesæd er det vigtigt at vi kender det korrekte tidspunkt at foretage inseminationen på, så chancerne for drægtighed er så store som muligt.
Mange opdrættere vælger selvfølgelig også at udnytte muligheden for at få undersøgt deres tæve hos os i forbindelse med naturlig parring eller insemination med frisk sæd. Det er så ærgerligt at komme for sent og dermed misse en parring, og mange har ikke tid til at være væk fra familie og arbejde, hvis det viser sig at man er kommet for tidligt.
Progesteronmåling og en klinisk undersøgelse kan afgøre hvornår det rigtige tidspunkt er. Der er ikke to tæver, der er ens – ikke engang to løbetider hos samme tæve, kan man regne med vil være ens, og derfor kan man heller ikke gætte sig til på hvilken dag, ægløsning finder sted.
Hvordan foregår brunstkontrol?
Brunstkontrol hos Canicold i Glumsø består af to dele. Den ene er en blodprøve til måling af hormonet progesteron. Den anden er en klinisk undersøgelse, hvor vi udfører en vaginalcytologi og vaginoskopi. Dette svarer til en gynækologisk undersøgelse af din tæve. Vi sammenholder resultaterne af alle dele af undersøgelsen – blodprøven, udseendet af skedens slimhinde, samt et celleskrab, som vi ser på under mikroskop, for at have de mest pålidelige oplysninger til dig, når vi giver dig resultatet.
Du er naturligvis med og står selv ved din tæve imens vi undersøger hende. Normalt er det ikke nødvendigt at barbere din tæves pels, for at tage blodprøven.
Vi sætter en halv time af til denne type konsultation, fordi der skal være god tid til dig og din hund, og fordi vi prioriterer at have tid til at svare på de spørgsmål, du måtte have.
Resultatet foreligger efter blot 1½ time. Vi ringer til dig med resultatet, så du får en grundig forklaring af hvad det betyder, og eventuelle spørgsmål kan besvares med det samme.
Hvornår og hvor mange gange skal tæven undersøges?
Ved de fleste tæver kan vi regne med at det ikke er for sent at lave første brunstkontrol, hvis vi starter på dag 9 i hendes løbetid.