Frysning af hundesæd er ideelt, hvis man har en hanhund med så enestående kvaliteter, at man ønsker at ”gemme” ham til senere brug. Eller hvis man vil sende sæd til insemination af en tæve et sted i verden, hvortil der ikke kan benyttes kølesæd.
Populationsmæssigt små racer kan også med fordel benytte muligheden for at gemme frostsæd fra de bedste hanner til senere brug, da de ofte er for nært beslægtet med de avlsdygtige tæver i deres levetid.
Canicold i Glumsø har udvidet erfaring med frysning, opbevaring og i det hele taget håndtering af frostsæd, herunder forsendelse til - og modtagelse fra - hele verden.
Frostsæd kan formodentlig opbevares uendeligt, der findes eksempler på kuld, der er kommet til verden over 20 år efter faderen har levet.
Værd at vide inden frysning af sæd
Når vi fryser og siden optør hundesæd, mister det altid noget i kvaliteten. Det er forskelligt hvor meget sædkvaliteten forringes, men den er altid lavere i frostsæd, end i den friske sæd inden frysning.
Ejeren af hanhunden kan selv være med til at sørge for, at optimere kvaliteten af den sæd, vi tapper til frysning, således at kvaliteten på frostsæden bliver så høj, som muligt.
Hvis hanhunden har parret for nylig, vil han normalt kunne give frisk sæd, som er optimal at tappe til frostsæd. Hvis det er længe siden, eller hvis han aldrig har parret, er det meget gavnligt for den sædkvalitet vi fryser (og dermed også det endelige resultat efter optøning), at han tappes ca. 1-2 uger, inden vi tapper til selve frysningen. Dette kan vi sagtens være behjælpelige med her hos Canicold.
Det er altid en fordel at have en højløbsk tæve med til sædtapning, fordi nogle hanner kan være uvillige til at lade sig tappe uden, specielt hvis de aldrig har prøvet det før. En højløbsk tæve kan ligeledes have positiv indflydelse på mængden af sæd, hannen leverer ved tapning.
Faktorer, der kan påvirke sædmængde og kvalitet:
- Alder (bedst hvis hanhunden er mellem 2 og 6 år)
- Generel sundhedstilstand
- Størrelse på hunden
- Tilgængelighed/temperament
På dagen vi tapper og fryser - hvordan foregår det?
Når vi skal tappe sæd til frysning laver vi en aftale til dig med hanhunden så tidligt på dagen, som muligt. Årsagen til at det skal være tidligt på dagen er, at hele processen med frysning af hundesæd tager 4-6 timer. Ejer og hanhund kan dog forlade klinikken efter et par timer.
Foruden tiden vi bruger på at tappe hanhunden, skal der også udfyldes en del papirer samt eventuelt udtages nødvendige blodprøver og DNA (eksempelvis ved eksport).
Resten af dagen skal vi bruge til arbejdet der er i forbindelse med nedfrysningen.
Det er som nævnt en stor fordel, at der er en højløbsk tæve med ved selve tapningen, da de fleste hanner afgiver større mængde og bedre kvalitet sæd med den rette ”inspiration”.
Derfor anbefaler vi altid at hanhundeejerne forsøger at planlægge tapning af sæd til frysning efter hvornår deres egen, eller en bekendts, tæve er højløbsk.
Ved tapningen stiller vi den højløbske tæve foran hanhunden. Han må rigtigt gerne snuse og slikke hende og også gerne prøve at springe på hende, idet det alt sammen er med til at simulere en rigtig parring og derfor hjælper på hans villighed til at levere en god portion sæd ved tapningen.
Sæden opsamles ved manuel stimulering af hanhundens penis imens han er optaget af tæven. Kun den sædholdige del af ejakulatet bruges. Ofte er der en del prostata væske uden sædceller i, som vi ”sorterer fra”.
Når vi har tappet hannen, står han med svulmet penis, som hvis han hang sammen med tæven. Han skal blive inde hos os indtil vi har tjekket at hans penis er trukket rigtigt tilbage igen. Derefter skal han have en pause på ca. 1 time, hvorefter vi laver endnu en tapning, som kan tilføjes den første portion, inden det fryses.
En mikroskopisk evaluering af sædens kvalitet, samt en optælling af sædceller, foretages umiddelbart efter tapningen. Disse faktorer afgør, om sæden er af tilstrækkelig høj kvalitet og mængde til at være egnet til frysning.
Efter forarbejdning og frysning af hele portionen, optør vi en lille testportion, så vi kan evaluere kvaliteten efter frysning. Når vi har evalueringen af prøveoptøningen klar, kan vi udregne antallet af inseminationsdoser (breeding units) der er kommet ud af dagens tapninger og frysning. Du modtager en email fra os med alle informationer om frostsæden.
Opbevaring af frostsæd
Frossen hundesæd opbevares i strå eller pellets, der er nedsat i flydende kvælstof (nitrogen) ved en temperatur på minus 196 grader. Tankene, hvori sæden opbevares, efterfyldes løbende med kvælstof, og er uafhængige af el-svigt.